Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΔΑΚΕ




 ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ












ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ


Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

  • Σήμερα που στο εσωτερικό της χώρας τα έσοδα καταρρέουν, η ανεργία εκτινάσσεται στο 22%, επιχειρήσεις κλείνουν, οι Έλληνες μεταναστεύουν και χιλιάδες λαθρομετανάστες, εκμεταλλευόμενοι την κρατική παράλυση, εισέρχονται στη χώρα,
  •  Σήμερα που η υγεία καταρρέει, το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει με κλείσιμο, η φτώχεια χτυπάει την πόρτα της Ελληνικής οικογένειας, η παραοικονομία, η μαύρη εργασία και το παραεμπόριο θεριεύουν, υπό τις ευλογίες νεοφιλελεύθερων και αριστερών πολιτικών δυνάμεων,
  • Σήμερα που οι συμπολίτες μας θέτουν τέλος στη ζωή τους γιατί δεν βλέπουν προοπτική, ενώ κάποιοι εξακολουθούν να καλλιεργούν ξεπερασμένα από την πραγματικότητα διλήμματα, αντί να αντιπαρατάξουν ένα εθνικό, ρεαλιστικό, όραμα διεξόδου από την κρίση,
  • Σήμερα που οι γειτονικές μας χώρες περνάνε σε ανοικτή αμφισβήτηση  κυριαρχικών μας δικαιωμάτων,


Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα όραμα καταπολέμησης της διαφθοράς και της ασυδοσίας, ένα σχέδιο για μία βιώσιμη κοινωνική οικονομία της αγοράς, με επιχειρηματικότητα που δεν θα είναι κρατικοδίαιτη, αλλά καινοτόμα, ανταγωνιστική. Μία κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη. Έναν δημόσιο τομέα, δυναμικό υπερασπιστή του εθνικού συμφέροντος, της παραγωγής, της κοινωνικής αλληλεγγύης



Συνάδελφοι και συναδέλφισσες


Την προηγούμενη περίοδο γίναμε μάρτυρες μιας λυσσαλέας επίθεσης ενάντια στον δημόσιο τομέα. Η επίθεση αυτή έχει πολλαπλές στοχεύσεις:

α) Στόχευε στην υπονόμευση ενός τελευταίου θεσμού υπερασπιστή του εθνικού συμφέροντος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
β) Προωθούσε ύπουλα τον κατακερματισμό της κοινωνίας αφού υπονομεύει τον φορέα που μπορεί να έχει μία συνολική εικόνα για το συλλογικό συμφέρον.
γ) Αποτελούσε βήμα για τον πλήρη αφελληνισμό της κοινωνίας.
δ) Κατέστρεφε την οποιαδήποτε δυνατότητα μελλοντικής ανάπτυξης, αφού ιστορικά το κράτος, όχι βέβαια το σημερινό πελατειακό κράτος, ήταν αποφασιστικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη.
ε) Οδηγούσε σε μία κοινωνία-ζούγκλα όπου ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου, με την συστηματική κατάργηση ή αποδυνάμωση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών.



Η ΔΑΚΕ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζει τους αγώνες και στέκεται σθεναρά ενάντια σε κάθε πολιτική που:

  • Υποβαθμίζει το ρόλο του δημοσίου τομέα στην παροχή υπηρεσιών προς τον Έλληνα πολίτη,
  •  Στοχοποιεί τον δημόσιο υπάλληλο και φέρνει σε αντιπαράθεση διάφορες κοινωνικές ομάδες
  • Διαλύει την δημόσια διοίκηση, τη στιγμή ακριβώς που αυτή πρέπει να σταθεί στο ύψος των ιστορικών στιγμών, για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την προστασία των πολιτών, την διασφάλιση ενός κράτους δικαίου,
  • Υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος, μέσα από την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, την διάλυση της αγοράς εργασίας και την υπονόμευση της κοινωνικής προστασίας,
  •  Στοχεύει στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα την επίταση φαινομένων όπως η λαθρομετανάστευση, η μαύρη εργασία,
  • Οδηγεί στην οικονομική μας εξαθλίωση, στην απαξίωσή μας και στην υπονόμευση της αξιοπρέπειας μας ως δημόσιων λειτουργών.


Η ΔΑΚΕ του Υπουργείου Εργασίας εναντιώνεται σε πρακτικές που υπονομεύουν μακροπρόθεσμα τον δημόσιο τομέα όπως

  • Η ανοχή στη διαφθορά στο δημόσιο, που καλλιεργήθηκε συστηματικά από τις πολιτικές ηγεσίες
  • Η καλλιέργεια της αναξιοκρατίας και της κομματοκρατίας
  • Η συνεχής υποβάθμιση του ρόλου των δημοσίων υπάλλήλων μέσα από τις στρατιές συμβούλων, με μοναδικό σκοπό το βόλεμα ημετέρων.



Το γεγονός ότι σήμερα είμαστε γυμνοί απέναντι στις αδυσώπητες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν υπάρχουν οι δημόσιοι μηχανισμοί για την προστασία του έθνους. Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά το γεγονός ότι, πολλές φορές από ένα κοντόφθαλμο προσωπικό συμφέρον, επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια, την κομματική-πελατειακή λαφυραγωγία του κράτους.




Οι αρχές που διέπουν την δράση μας σήμερα είναι

1.  Η καλλιέργεια και η ενδυνάμωση του επιτελικού χαρακτήρα της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου μας και η ενίσχυση του ΣΕΠΕ,
2.  Η αναβάθμιση του ρόλου του Υπουργείου για να ανταποκριθεί στη σημερινή πραγματικότητα όπου έχει διαλυθεί το εργατικό δίκαιο και καταπατώντας βάναυσα  τα δικαιώματα των εργαζομένων.
3.  Η ύπαρξη ενός υπουργείου, ενός οργανισμού, θα εξαρτηθεί από την χρησιμότητά του, την αποτελεσματικότητά του, την συμβολή στην παροχή λύσεων προς τους συμπολίτες μας.


Μόνο ένα συνδικαλιστικό κίνημα με πίστη και εμμονή στις παραπάνω αρχές, μπορεί να διαθέτει τα εργαλεία και τα επιχειρήματα για την διατήρηση των δικαιωμάτων και του επιπέδου διαβίωσής μας.



Σήμερα πρέπει να πούμε

  • Τέλος στον εξευτελισμό και το ξεπούλημα της χώρας
  • Τέλος στη διαφθορά, στην εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή
  •  Τέλος στην μη εφαρμογή των νόμων
  • Τέλος στην ανοχή σε όσους υπονομεύουν την αξιοπρέπειά μας, τον ρόλο μας ως δημόσιων λειτουργών
  • Θέλουμε ένα υπουργείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη:

  • Να ανατρέψουμε την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων
  • Να υπερασπιστούμε τους τελευταίους πυρήνες έκφρασης του έθνους και του συλλογικού συμφέροντος
  • Να καλλιεργήσουμε το αίσθημα του δημόσιου λειτουργού και να καταπολεμήσουμε το κομματικό κράτος
  • Να υπερασπιστούμε την αξιοκρατία
  • Να επανασυσταθεί το κράτος με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών στην οικονομία, την εργασία, τον πολίτη, την κοινωνική συνοχή
  • Για ένα Υπουργείο που δεν θα είναι της ανεργίας και των κοινωνικών περικοπών, αλλά ένα Υπουργείο εγγυητή της ομαλότητας στον τομέα της εργασίας, ένα υπουργείο αρωγό στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται


Σήμερα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για:

  • Να αναληφθεί άμεση δράση ενάντια στα ανάλγητα μέτρα που θα επιφέρουν την πλήρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας
  • Να αντιδράσουμε συλλογικά και δυναμικά για την διασφάλιση της αξιοπρέπεια μας, της επιβίωσή μας, της πατρίδας. 
  • Να αντιταχθούμε στην διάλυση της δημόσιας διοίκησης
  • Να αντιπαλέψουμε τα μνημονιακά μέτρα, τις  νέες περικοπές στο εισόδημά μας, να ζητήσουμε αλλαγή του φορολογικού νόμου, με φορολόγηση εκεί όπου πράγματι «λεφτά υπάρχουν»


  • Σήμερα ένας λαός με περηφάνεια, αλληλεγγύη και δυναμισμό, λέει ναι σε ένα όραμα για μια Ελλάδα δυναμική, μία Ελλάδα παραγωγική και με συνοχή.
  • Σήμερα, εμείς οι δημόσιοι λειτουργοί, παλεύουμε για ένα δημόσιο τομέα, αδιάφθορο, φορέα οικονομικού δυναμισμού και μετασχηματισμού, φορέα επιβολής της κοινωνικής δικαιοσύνης και υποστηρικτή της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Σήμερα, λέμε ναι σε ένα Υπουργείο Εργασίας με υψηλά επίπεδα υπηρεσιών, αρωγό στον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον συμπολίτη μας που βρίσκεται σε ένδεια. Ένα Υπουργείο με κύρος, αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αποδοτικούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, υπηρεσίες στο πλευρό των πολιτών.

Σήμερα στηρίζουμε την Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων
(ΔΑΚΕ)




ΟΙ   Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ   ΜΑΣ

Γ Ι Α   Τ Ο   Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο



  Για την Κεντρική Υπηρεσία:


v Έμφαση του επιτελικού χαρακτήρα της Κεντρικής Υπηρεσίας ώστε να καταστεί επιτέλους δυνατή η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ενόψει των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων.
v Ανάδειξη του ρόλου του Υπουργείου ως κύριου φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, μέσα από την εργασιακή νομοθεσία και την κοινωνική προστασία.
v Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Υπουργείου για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες.
v Διεύρυνση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των Υπηρεσιών Διαχείρισης και των άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου. Στελέχωσή τους με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.
v Ενδυνάμωση της κοινωνικής υπηρεσίας Ίριδα μέσα και από τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού κέντρου εργατικής νομοθεσίας, στελεχωμένου από νομικούς και άλλους ειδικούς, με στόχο την αποσυμφόρηση των επιθεωρήσεων.
v Υποστηρίζουμε την άμεση μετεστέγαση της Κεντρικής Υπηρεσίας σε ένα σύγχρονο, προσβάσιμο κτίριο, που θα στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου.
v Πρόσβαση σε βάση νομικών δεδομένων για την διευκόλυνση της εργασίας μας.






   Για τους Οργανισμούς:


v Ενοποίηση των ΟΑΕΔ-ΟΕΕ-ΟΕΚ σε έναν οργανισμό κοινωνικής πολιτικής – διατήρηση των κοινωνικών προγραμμάτων τους - διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης του προσωπικού τους.




 Για το Σ.ΕΠ.Ε. :


v Ενδυνάμωση του ελεγκτικού ρόλου του ΣΕΠΕ και αξιοποίηση των εκθέσεων και πορισμάτων του για                τη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών.
v Διατήρηση και ενίσχυση των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε.  σε όλους τους νομούς.
v Περιορισμός της άσκοπης γραφειοκρατικής εργασίας στο Σ.ΕΠ.Ε., ώστε να επικεντρωθεί στον κύριο και ουσιαστικό ελεγκτικό και συμφιλιωτικό του ρόλο.
v Παροχή νομικής και κάθε άλλης υποστήριξης στους συναδέλφους -λειτουργούς που διενεργούν ελέγχους.
v ‘Αναβάθμιση της διαδικασίας των ελέγχων, σύμφωνα με τις δέουσες αρχές και προϋποθέσεις.
v  Έλεγχοι ουσιαστικοί και με  ποιότητα και όχι τυπικοί για την επίτευξη τυπικών στατιστικών δεικτών.
v Συγκρότηση συνεργείων ελέγχου από τρεις τουλάχιστον Επιθεωρητές στο νομό Αττικής, ώστε να διασφαλίζεται       η αρτιότητα της διαδικασίας του ελέγχου.
v Αύξηση των πιστώσεων για τις λειτουργικές ανάγκες       του Σ.ΕΠ.Ε.
v Αναμόρφωση της Νομοθεσίας που διέπει το Σ.ΕΠ.Ε. και εξάλειψη όλων των παθογενειών
v Στηρίζουμε την άμεση ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας.







   Για όλους τους συναδέλφους:


v Αξιοποίηση όλου του προσωπικού του Υπουργείου - Όχι εφεδρεία και απολύσεις υπαλλήλων.
v Διασφάλιση του ελεγκτικού επιδόματος και των εξόδων κίνησης.
v Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση         των Υπηρεσιών του Υπουργείου.
v Μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων του Υπουργείου.
v Συνεχής αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού. Εξειδικευμένα επιμορφωτικά προγράμματα σε τακτά διαστήματα για τους συναδέλφους που διενεργούν ελέγχους. Προγράμματα συνεχούς επιμόρφωσης για όλους τους υπαλλήλους.
v Εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων όλων των Υπηρεσιών  του Υπουργείου.
v Ενός ταμείου που σε περίοδο κρίσης θα στηρίζει τους ευάλωτους συναδέλφους, θα στηρίζει τα παιδιά των συναδέλφων και θα χρηματοδοτεί παροχές υγείας μέσω σύναψης ομαδικών ασφαλιστιρίων.
v Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών ΟΕΕ. Σκοπός η υποδοχή παιδιών υπαλλήλων του Υπουργείο μας. Επιπλέον δυνατότητα συμμετοχής σε παιδικούς σταθμούς που συντάσσονται σε παιδικούς σταθμούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακού και επαγγελματικού βίου.
v Την έκδοση εκπτωτικών καρτών σε μεγάλα καταστήματα.